Lauri Holappa Aku Ankka-lehdessä

Vuorimieskillan WiKistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aku Ankka -lehden vuoden 2010 numeron 41 (ilmestymispäivä 13.10.2010) välissä on Tiede -lehden kanssa yhteistyössä tehty liite joka pyrkii avaamaan Ankka-maailman tieteellisiä mysteereitä arvioimalla niiden esiintymismahdollisuutta oikeassa maailmassa. Liitteen sivulla 10 kysymykseen "Mitä rahoille oikeasti tapahtuisi, jos niitä säilyttäisi säiliössä kuin Roope? Miten ylimpien rahojen paino vaikuttaisi alimpiin?" vastauksen on laatinut Vuorimieskillan vanha oltermanni Lauri Holappa.

Aalto-yliopiston metallurgian professori [sic] Holapan vastaus kuuluu:

Roopen rahasäiliössä on kolme kuutioeekkeriä käteistä. Roopen ja säiliön keksijän Carl Barksin ankkayksikkö kuutioeekkeri ei kuitenkaan kerro todellisesta tilavuudesta mitään, sillä eekkeri on pinta-alan yksikkö. Onneksi apuun tulee tuoreempi ankkamaestro Don Rosa. Vuonna 2001 julkaistun sarjan "Talon kokoinen vastustaja" pohjapiirroksesta selviää, että säiliö on ulkomitoiltaan 43 metriä korkea ja 40 metriä leveä ja syvyysmittarin kärki kurottaa holvin pohjalta noin 35 metrin korkeuteen.

Asiasta innostuneen opiskelijan laskelmien mukaan säiliö vetäisi 90 miljardin euron edestä siististiladottuja kahden euron kolikoita. Holvi on kuitenkin sen verran matala, etteivät pohjimmaisetkaan kolikot pahemmin kärsi ylempien hilujen puristuksesta.

Vertailukohteeksi voi ottaa esimerkiksi pilvenpiirtäjän, jonka teräsrakenteet oman painonsa lisäksi kannattelevat ongelmitta myös muuta kuormaa. Maailman korkeimman pilvenpiirtäjän Burj Dubain korkeus on 828 metriä.

Vastauksessa mainittu asiasta innostunut opiskelija oli Akusti Jaatinen.