Kiltahuone

Vuorimieskillan WiKistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiltahuone on kaikkien kiltalaisten vapaasti käytössä oleva tila osaston välittömässä läheisyydessä.

Kiltahuoneen varustukseen kuuluu mm. kahvinkeitin, xbox, NES, tietokone, TV, löhösohvia, sekä lukuisia pelejä ajanvietteeksi. Kiltahuoneella on myös kattavahko kokoelma sekalaisia aikakauslehtiä odottamassa lukijaansa, runsaslukuisimpina National Geographic, Tekniikan Maailma, Veekasi, Pelit ja Tieteen Kuvalehti

Varustelujensa lisäksi Kiltahuone tarjoaa oivan paikan hengähtää tovi hyvässä seurassa opintojen lomassa. Kannattaa vain varoa ettei jää kiltahuoneelle liian pitkäksi aikaa jumittamaan, jolloin opinnot alkavat viivästyä ja voi huomata päätyvänsä niin sanotusti kiltahuoneen vakiokalusteeksi.

Kiltahuoneeseen toivottavia uudistuksia voi lähettää joko killan raadille, tai kiltahuonevastaavalle.

Kiltahuoneen historia

Nykyisen kiltahuoneen avajaisia juhlittiin 17.10.2000, jonka jälkeen kiltahuonetta on hieman remontoitu vuosien saatossa.

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Antero Hakapää luovuttaa retkan kiltahuoneen avajaisissa

Keittiö

Kiltahuoneen keittiö tarjoaa kiltalaisille normaalin pienkeittiön palvelut, omakustannehintaan luonnollisesti.

Keittiössä on hyvä muistaa hyvät tavat ja kanssakiltalaisten viihtyvyys. Omat jäljet on hyvä siivota, jotta seuraavan käyttäjän ei tarvitse kuluttaa ylimääräistä aikaa keittiön siistimiseen.

Jääkaappipakastin

Kiltahuoneen jääkaapissa on vaihtelevasti tarjolla juomia kaikkiin elämäntilanteisiin: niin tentinjälkeiseen huurteisen himoon kuin krapula-aamun tai ihan vaan nenänvalkaisuviikkojen jomottavaan limpparin tarpeeseen. Jääkaapin ovessa on tuotteiden hinnasto, ja sisäpuolella oven hyllyssä kertakäyttömukillinen vaihtorahaa, jos sopivan kokoista käteistä ei löydy housuntaskusta. Silloin tällöin Isäntä ja Emäntä ovat pitäneet tapana myös laittaa pakastimen puolelle tarjolle erinäisiä herkkuja, kuten jäätelöpuikkoja ja aina maistuvia mikropitsoja.

Kiltalaiset voivat myös säilöä omia ruokiaan jääkaapin uumenissa, jos esimerkiksi haluaa järjestää kiltahuoneella virka-ajan jälkeen ns. omaa kivaa. Tällöin on suotavaa, että henkilökohtaiset elintarvikkeet merkitään tunnistettavasti. Näin vältytään ikävältä tilanteelta, että herkut olisivat kadonneet parempiin suihin.

Jos jääkaapin normaalisisällössä on puutteita, on suotavaa ilmoittaa asiasta joko isännälle, emännälle tai hätätapauksessa kiltahuonevastaavalle. Näin asia voidaan korjata siedettävälle tasolle nopeasti ja ilman suurempia maltin menetyksiä.

Kiltahuoneelle on saatu syksyllä 2009 uusi jääkaappi (Electrolux Intuition SpacePlus), joka jäähdyttää kiltalaisten virvokkeita energialuokan A ympäristöystävällisin henkäyksin.

Liesi

Mikäpä olisi toimiva keittiö ilman liettä. Siksi Vuorimieskillan kiltahuoneen keittiössäkin sellainen on. Liedellä valmistuvat kätevästi, kokin taitojen mukaan, niin maistuvat gourmét-herkut kuin pohjaan poltetut puurotkin.

Liettä käytettäessä on muistettava ennen kaikkea keittiöturvallisuus: vain niiden levyjen tulee olla päällä, joita käytetään, eikä kokkailujen aikana liedellä tule säilyttää mitään, mikä ei juuri sillä hetkellä kuulu ruuan valmistukseen. Suotavaa on myös, että keittiön ikkuna pidetään auki. Tämä siitä syystä, että keittiössä sijaitseva palovaroitin voi yltyä huutamaan kutsuen näin automaattisesti palokunnan paikalle. Palovaroittimen laukaisuun riittää niinkin vaaraton aine kuin vesihöyry, eli parempi palella kuin selitellä palopäällikölle ruokalistasi sisältöä.

Aina kiltahuoneelta poistuttaessa on hyvä varmistaa että liesi on pois päältä.

Kahvinkeitin

Kiltahuoneelle hankittiin vuonna 2003 Moccamaster KB741 hieman epävarmasti toimineiden kahvinkeittimien tilalle. Tämä myös Mokkiksena tunnettu yksilö on parantanut kiltahuoneella aikaansa viettävien elämän laatua taukoamatta hankkimisestaan lähtien.

Kahvinkeittimen tekniikkaa:

Ottoteho (W) 1520
Ilmoitettu tilavuus (l / kuppia) 1,25 / 10
Säilytystilan tarve l x s x k (cm) 33 x 18 x 36
Liitäntäjohdon pituus (cm) 140
Paino (kg) 2,7

Käyttövinkkejä

 • Mikäli olet ensimmäinen asiakas kiltiksellä, niin kahvinkeittimen pannun peseminen on oiva tapa aloittaa kahvista nauttiminen. Operaatio parantaa keitetyn kahvin makua ja näin omalta osaltaa edesauttaa päivän käyntiinlähtöä.
 • Mittaa vesi keittimen säiliöön tiskipöydältä löytyvällä vesikannulla. Näin estät rasvan ja kalkin kasaantumisen keittimen vesisäiliöön ja koneistoon. Nopeimmat varmasti hoksaavatkin että tämä myös estää keitetyn kahvin laadun heikkenemistä.
 • Puruja mitatessa pääset parhaaseen tulokseen mittaamalla kahdeksan mitallista puruja täyttä säiliöllistä kohden.
 • Muista avata tippalukko suodattimesta.
 • Suodatinpussi kannattaa poistaa suodattimesta heti kun kaikki kahvi on valunut suodattimen läpi.
 • Viimeisen kiltahuonelta lähtijän olisi hyvä tyhjentää ja huuhdella kahvipannu ennen lähtöä.
 • Huomioitavaa, että useista sisarmalleistaan poiketen kiltahuoneen Moccamaster ei ole varustettu automaattisella virrankatkaisulla. Tämä liitettynä epävarmasti toimivaan kellokytkimeen aiheuttaa tarpeen varmistaa virran olevan kytkettynä pois kahvinkeittimestä poistuttaessa kiltahuoneelta.

Puhdistusvinkkejä

Näinkin kovalla käytöllä oleva kahvinkeitin tarvitsee säännöllisen puhdistuksen (ja mielellään riittävän usein). Tässä pari oivaa vinkkiä:

 • Voit ostaa kaupasta suht kallista kahvinkeittimenpuhdistusainetta ja toimia pakkauksen ohjeen mukaan TAI
 • Voit pestä keittimen halvemmilla aineilla:
  • Laita vesisäiliöön 3 teelusikallista ruokasoodaa (natriumkarbonaattia, ruokakaupan leivontahyllyltä) tai sitruunahappoa (apteekista, joskus myös ruokakaupasta).
  • Täytä vesisäiliö vedellä ja laita kahvinkeitin päälle (kokoa keittimeen kaikki osat paikoilleen, vaikka tällä kertaa et kahvia keitäkään).
  • Anna keittimen keittää noin puolet vedestä koneiston läpi.
  • Sammuta keitin ja anna liuoksen vaikuttaa puoli tuntia-tunti-kauemmin, riippuen koska keitin on edellisen kerran pesty.
  • Laita keitin päälle ja anna loppujen vesien valua putkiston läpi.
  • Huuhtele putkisto keittämällä ainakin kolme säiliöllistä vettä keittimen läpi.

Pienellä panoksella parempaa kahvia paremmille ihmisille.

Moccamasterin kotisivut

Katso myös

Piikkilista